Bibliotheekmodules, ontwikkeld door duizenden bibliotheken en vrijwilligers.

Koha is een opensource bibliotheeksysteem dat voortdurend wordt ontwikkeld door een wereldwijde community van duizenden bibliotheken en vrijwilligers. Deze community heeft gezamenlijk bibliotheekmodules ontwikkeld vanuit een innovatief en internationaal perspectief. Dankzij de inzet en betrokkenheid van deze community blijft Koha zich voortdurend verbeteren en evolueren om de gebruikerservaring te optimaliseren.

Lenersbeheer

De lenersbeheer module van Koha stelt bibliotheken in staat om de ledengegevens van hun gebruikers efficiënt te beheren. Het omvat functies zoals het registreren van nieuwe leden, het bijwerken van bestaande gegevens en het beheren van de lenersrekeningen. De module biedt de mogelijkheid om aangepaste velden te definiëren en gebruikersprofielen te beheren. Daarnaast biedt de module uitgebreide rapportagemogelijkheden, zoals het genereren van ledenlijsten en statistieken. Het systeem ondersteunt ook automatische herinneringen voor het verlengen of inleveren van geleende materialen. Beheerders kunnen lenersrechten en -verantwoordelijkheden toewijzen en beleidsregels instellen voor lenersblokkades. Ten slotte ondersteunt de module ook meerdere talen en aanpasbare sjablonen om te voldoen aan de specifieke behoeften van elke bibliotheek.

Catalogus

De catalogus van het bibliotheeksysteem Koha stelt bibliotheken in staat om hun collectie te beheren en toegankelijk te maken voor gebruikers. Het biedt een gestandaardiseerde manier om items in de collectie te beschrijven, te indexeren en te zoeken. De catalogus bevat details zoals de titel, auteur, onderwerp, publicatiedatum, ISBN-nummer en nog veel meer. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde velden kunnen gebruikers gemakkelijk zoeken en vinden wat ze nodig hebben. De catalogus bevat ook informatie over de locatie en beschikbaarheid van items in de collectie, zodat gebruikers weten waar ze naartoe moeten en of het item beschikbaar is voor uitlening. De catalogus kan zowel lokaal als op afstand worden doorzocht, wat betekent dat gebruikers de collectie kunnen doorzoeken vanaf hun computer thuis of via een mobiele app. Ten slotte biedt de catalogus beheerders de mogelijkheid om rapporten te genereren over de collectie en statistieken te verzamelen over het gebruik van de bibliotheek.

Circulatie

De circulatie module in Koha beheert de beweging van items binnen de bibliotheek, zoals uitleningen en teruggebrachte items. Het biedt functies voor het registreren van uitleningen, het beheren van reserveringen en het bijhouden van teruggebrachte items. De module kan worden geconfigureerd voor verschillende soorten uitleenperioden, leengrenzen, boetes en boete berekeningsregels. Bovendien biedt het de mogelijkheid om automatische herinneringen te sturen voor vervallen uitleningen. Het biedt ook opties voor het beheren van speciale uitleenregelingen, zoals interbibliothecair leenverkeer. De circulatie module kan worden geïntegreerd met externe systemen, zoals zelfbedieningsapparatuur en betaalautomaten. De module biedt ook gedetailleerde rapportage- en statistiekfuncties, waaronder overzichten van uitleengegevens en circulatiegeschiedenis.

Wereldwijd in één oogopslag

Wereldwijde tevredenheids- beoordelingen van Koha gebruikers.

Algehele tevredenheid
1
Functionele tevredenheid
1
Ondersteuning tevredenheid
1

Aanwinsten

Deze module in Koha biedt bibliotheken een tool voor het beheer van hun collectie-acquisitie. Met deze module kunnen bibliotheken de aankoop van nieuwe materialen, zoals boeken en tijdschriften, stroomlijnen en beheren. De module ondersteunt verschillende soorten bestellingen, waaronder eenmalige bestellingen, doorlopende bestellingen en abonnementen. Het biedt ook een eenvoudige manier om de bestelstatus bij te houden en om verschillende aspecten van de acquisitie, zoals facturering en budgettering, te beheren. Bovendien kunnen bibliotheken de module gebruiken om aanwinstenlijsten te genereren en te beheren voor zowel fysieke als elektronische materialen. Met deze module kunnen bibliotheken hun acquisitieproces stroomlijnen en hun collectie efficiënter beheren.

Tijdschriftenbeheer

Deze module binnen Koha stelt bibliotheken in staat om hun tijdschriften- en seriencollecties te beheren. De module bevat functionaliteit voor het toevoegen van tijdschriften aan de catalogus, het abonneren op tijdschriften, het bijhouden van abonnementen, het registreren van ontvangst van nieuwe nummers, en het beheren van meerdere edities van een tijdschrift. De module biedt daarnaast een uitgebreid rapportagesysteem voor het analyseren van statistieken over tijdschriftenbeheer. Met de tijdschriftenbeheermodule kunnen bibliotheken efficiënter hun tijdschriftencollecties beheren en de toegang voor gebruikers verbeteren. Bovendien kunnen bibliotheken met de rapportagefunctie beter inzicht krijgen in het gebruik van tijdschriften en de behoeften van gebruikers.

Rapportages

Deze module biedt de mogelijkheid om gegevens over de bibliotheek te verzamelen en te analyseren. Hiermee kunnen bibliotheken bijvoorbeeld het gebruik van materialen in kaart brengen en de collectiebeheer en budgetplanning verbeteren. Met deze module kun je rapporten genereren en grafieken maken van verschillende statistieken, zoals uitleningen, aanwinsten, reserveringen en bezoekersaantallen. Hierdoor krijgen bibliotheekmedewerkers en managers inzicht in de prestaties en trends van de bibliotheek. De module kan ook worden geïntegreerd met andere bibliotheeksystemen en services om een volledig beeld te krijgen van de bibliotheekactiviteiten. Met deze module kun je de effectiviteit van de bibliotheek beoordelen en de service naar de gebruikers verbeteren.

Meer informatie over Koha.

Als u meer wilt weten over Koha en hoe het uw bibliotheek kan helpen, raden we u aan om ook de officiële website van Koha te bekijken. Daar vindt u meer informatie over de mogelijkheden van Koha en hoe het werkt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u informatie wilt over Koha en hoe wij u kunnen helpen bij het implementeren van het Next-systeem. Wij zijn er om u te ondersteunen en te helpen uw bibliotheek te innoveren met open source.